Katalpa je vrlo dekorativno listopadno drvo koje pripada familiji Bignoniaceae Listovi su egzoticni, veliki od 10 do 20 centimetra, srcolikog oblika,zelene do zeleno-zute boje, koja u jesen prelazi u zlatnozutu.Katalpa cveta u junu i julu. Cvetovi su krupni, beli, zvonasti.Dobro podnosi gradske uslove i industrijska zagadja pa je zato  cesto vidjamo i u gradskim drvoredima.

Catalpa Bignonioides

Hispida listopadno drvo prelepih grozdastih cvetova ruzičaste boje,koji cvetaju dvaputa godišnje u maju i junu.Dobro podnosi naše klimatske uslove.Sadi se pojedinačno ili u drvoredima.Orezivanje dobro podnosi (preporuka)

Robinia Hispida

Albicija je listopadno drvo koje pripada porodici Fabaceae Poreklom je iz Azije.Dostize visinu od 10 do 15 metara, siroke krosnje oblika kisobrana.Albicija je vrlo neobicno, egzoticno drvo cija najveca lepotadolazi do izrazaja prilikom cvetanja tokom leta (jun-septembar)Karakterise je brz rast, pa godisnje izraste oko 90 centimetara.Uprkos svom tropskom izgledu,ova vrsta je zapravo vrlo izdrzljiva, tako da u nasem podneblju podnosi dostaniske zimske temperature.Idealna je za pojedinacnu sadnju na travnjacima,Odlican je izbor i za male vrtove gde se cesto sadi ispred terasazbog stvaranja.

Albizia julibrissin

Kalemljeni brest žalosne forme.Voli polusenovita i sunčana staništa.listovi tamno zelene boje.Otporan je na niske temperature ,voli polusenovita i sunčana stanista. Moze se orezivati(preporuka)Sadi se pojedinacno, u nizu ili u grupacijama.

Ulmus montana pendula -Zalosni brest

Zlatno zelene boje.Neobicna i veoma pogodna za male vrtove,kamenjare i zardinjere.Okrugla i patuljasta forma,visoka do 1 m.Izbojci su veoma gusti i pljosnati.Lisce je svetlo zeleno,a zimi sivo zeleno.Veoma je otporna na mrazeve.

Acer Negundo Variegatum

Acer Platanoides 'Crimson King'je listopadno drvo sa širokom krošnjom.Popularan je zbog svojih velikih listova koji su do 15 cm široki i sastoje se od 5 latica. Listovi su u proleće crvenkaste boje koja ostaje intezivna i za vreme letnog perioda a kasnije se razviju u tamnocrvenu sjajnu boju.Cveta u proleće, formiraju se cvetovi koji su kratko vreme žutozeleni neobičnog i izuzetno atraktivnog izgleda, a kasnije su neprimetni.Uspeva na svim mestima , ali ako je tlo bolje biljka će bolje rasti, voli puno sunca te se preporučuje saditi na sunčanim mestima.Najčešće se sadi na parkiralištima, drvoredima ili I u manjim bastama za hlad.Acer Plantoides Crimson King pripada u spororastućem drveću.

Acer Crimson King

Ukrasni lišcari

Cveta u aprilu i maju .Cvetovi se pojavljuju pre listanja.Listovi dok su mladi imaju lepu sveže zelenu boju a kasnije postaju plavičasto zelene boje.

Cercis Siliquastrum-Judino drvo

Zalosna breza je kalemljeni liscar izuzetno lepo stablo bele boje,krosnja je prozracna a grane padaju na dole,visina i sirina najcesce oko tri metara.Otporna je na niske temperature.Najvise joj odgovara umereno vlazno i vlazno zemljiste.Nezamenjivi deo u vrtovima pored vode sto vrtu daje poseban izgled.

Betula Pendula Youngii-Zalosna breza

Listopadni liscar ovalne krosnje koga tokom celog vegetacionog periodakrasi gusta krosnja purpurno crvenih listova.U našem podneblju otporna je na mraz i niske temperature.Sadi se pojedinacno na zelenim travnjacima sto daje lep izgled.

Prunus Pissardi

Zalosna forma duda je prelepa i cesta je u oplemenjivanju javnih povrsina,u Branicevskom okrugu jedan je od cestih liscara zalosne forme.Otporan je na niske temperature.Sadi se pojedinacno ili po grupama u parkovima i manjim vrtovima .

Morus Alba pendula

Vrba Iva (Salix caprea) je listopadna vrsta drveća iz porodice vrba(lat. Salicaceae)veoma lepog izgleda.Dobro podnosi nase uslove,voli vlazna zemljista.Sadi se pojedinacno ili po grupama na zelenim tranjacima,parkovima…

Salix Caprea kilmarnock

Listopadno drvo visoko do 30 m, razgranato sa gustom krunom piramidalnog oblika. Listovi su vrlo interesantnog i specifičnog oblika i predstavljaju glavnu prepoznatljivu osobinu ove biljke.Koristi se za pojedinačnu sadnju, za grupe, pa i za drvorede.

Drvo ginka prirodno odoleva bolestima, insektima, zagađenju vazduha, vatri, pa čak i radijaciji.


Ginkgo biloba

Listopadno izuzetno veliko drveće visine do 40 metara i širine krošnje do 20 metara.Platani su brzorastuća vrsta, guste krošnje koja stvara "debeli" hlad. Listovi su tamno zeleni, a u jesen zlatno žuti. Plod je glavičastog oblika prečnika oko tri cm i ostaje na granama do proleća, kora debla i starijih grana koja se ljuspa, a ljuspe su u različitim nijansama smeđe boje. Platan izdržava temperature i do -35º C. Raste na gotovo svakom zemljištu, na osunčanim položajima. Odlično podnosi dim, prašinu i aerozagađenje. Predstavlja omiljeno drvo u urbanim sredinama.

Platan klonolistny

Japanski javor je listopadno drvo koje raste do 3 m visine i 2 m širine.Listovi tokom godine menjaju boju većim delom godine su zeleni.Koristi se u žandonjerama, malim baštama …

Acer Palmatum Japanski Javor

Japanski javor je listopadno drvo koje raste do 3 m visine i 2 m širine.Listovi tokom godine menjaju boju većim delom godine su crveni.Koristi se u žandonjerama, malim baštama …Dobija se kalemljenjem običnog palmatum javora.

Acer Palmatum-Atropurpureum  Japanski Javor

Listopadno drvo koje narasta I do 25 m.Listovi odozgo imaju zelenu a ispod bordo crvenu boju.Gorski javor moze doziveti I 400god.

Sadi se pojedinačno I u drvoredima za dobar hlad I zdravu sredinu.

Acer pseudoplatanus -Atropurpureum

Listopadno drvo koje narasta I do 25 m.Listovi odozgo imaju zelenu a ispod bordo crvenu boju.Gorski javor moze doziveti I 400god.

Sadi se pojedinačno I u drvoredima za dobar hlad I zdravu sredinu.

Breza

Ponuda biljaka Lišćari
Home O nama Biljke Galerija Akcija Cenovnik Kontakt

© 2014 Rasadnik EGZOTIKA. Sva prava  zadržana. Design:Milosavljevic Dragan 063/662-333


Četinari         Ukrasni     Lišćari      Ukrasno žbunje    TOPIARY oblikovane forme      Kalemljeni Četinari    ŽIVE OGRADE  Thuje          Juniperus Chamaecyparis     Borovi   Abies  -  Jele     Cedrus      Picea      Smrče  -  Pinus   Taxus   Tise     Šimširi    Acer Negundo      Tuja   Kleke  Pačempresi     Kalemljeni na štapu    Spiralna Tuja Lopta na  štapu   Bambus Rasadnik u Požarevcu   Ukrasni bagrem    Smaragd  Japanski Javor  Uređenje dvorišta


Reference:Požarevac,Petrovac na Mlavi,Svilajnac,Smederevo,Veliko Gradište,Kučevo,Golubac,Beograd,Rabrovo,Smederevska Palanka,Kovin

Rasadnik EGZOTIKA

Nabrđe  12000  Požarevac  tel: 063/662 333