Spada medju najlepše pačemprese ove grupe.

Uskog,pravilnog,stubastog rasta,5 m visine.Grane su mu tanke,mnogobrojne i guste,ostro usmerene prema gore;izbojci pljosnati. prema vrhu plavkasti, a sa donje strane plavo zeleni;izuzetne punoce.Pogodan za sadnju u masivima sa drugim biljkama,pojedinacno,ali i kao ograda.


Chamaecyparis lawsoniana  Pelt's Blue


Elvodi biljka koja raste sporim intezitetom ima guste zbijene grane,cetine budu plavu boju.Raste dosta visoko i do 4-m.

Ne zahteva specijalne uslove odgajanja.


Raste visine do 5 m.Nema centralno deblo vec vise grana koje rastu na gore i sam vrh je gusto razgranat.S obzirom da dobro podnosi orezivanje veoma je pogodna za formiranje zivih ograda,ali se podjednako cesto sadi i pojedinacno i u grupama na slobodnim povrsivana,kao i u zardinjerama.Takođe prednost ove vrste je sto ne zahteva nikakve posebne uslove odrzavanja.

Juniperus Stricta

Raste visine do 5 m.Nema centralno deblo vec vise grana koje rastu na gore i sam vrh je gusto razgranat.S obzirom da dobro podnosi orezivanje veoma je pogodna za formiranje zivih ograda,ali se podjednako cesto sadi i pojedinacno i u grupama na slobodnim povrsivana,kao i u zardinjerama.Takođe prednost ove vrste je sto ne zahteva nikakve posebne uslove odrzavanja.

Juniperus Stricta variegatum

Gusto, svetlo plavi  juniperus, piramidalnog oblika. Raste 4-5 m, i 8m u širinu. Podnosi sve tipove zemljišta. Poželjno je biljku redovno orezivati da bi se dobila potrebna gustinu i čvrstinu. Koristi se za formiranje živih ograda jer brzo raste, kao soliterno drvo ili u grupacijama.

Juniperus Chinensis Skyrocket

Gusti cetinar veoma otporna na zimu,odlikuje se lepim iglicama vrlo uske kolumerne krune.Ona ima plavlasto-sive iglice gusto rasporedjenje oko grane.Sto mu daje atraktivan izgled. Raste do 3m visine ,širine može da naraste i do 0,5m.

Može se saditi pojedinačno,u grupama ili u kombinacijama sa višim cvetnicama.

Juniperus Communis Hibernica

Raketa

Tisa je zimzeleno drvo iz porodice Taxacea,u narodu ga je poznato kao sveto drvo ,dugovecno pa je svaki vrt treba imati.Raste sporo po par centimetra godisnje a moze da naraste do 3 m.Sadi se pojedinacno i po grupama,uspeva na svim mestima.


Taxus baccata Tisa

Piramidalna biljka, zlatno zute boje, raste do 4-5 m. Gusta, kompaktna, pogodna za orezivanje. Voli suncana mesta i sto ima vise  svetlosti biljka ima sve jacu zutu boju. Zimi dobije boju starog zlata. Koristi se za formiranje brzorastucih zivih ograda, kao soliterno drvo, u grupacijama, u zardinjerama.


Thuja orientalis – istočna tuja

Istocna tuja

Thuja compacta moze da naraste i do 3 m ali za razliku od ostalih tuja raste nesto sporije,godisnji prirast joj je do 10 cm.Moze se orezivati ali je pozeljno zimi je uvezati da ne bi doslo do deformacija od snega.

Thujopsis Dolabrata "je jedan od najlepsih" kedrova "u svetu.Thujopsis Dolabrata rodom iz vlaznih suma u Japanu sa blistavim tamno zelenim cetinama.Dobro uspeva na mestima gde nema dovoljno sunca.Svaka preporuka retka biljka koja se uspesno prilagodila nasim uslovima.Elvodi biljka koja raste sporim intezitetom ima guste zbijene grane,cetine budu plavu boju.Raste dosta visoko i do 4-m.

Ne zahteva specijalne uslove odgajanja.


Chamaecyparis lawsoniana ellwoodi


Slican elvudiju od koga je i nastao.Cetine su srebrnasto plave.Primenjuje se u alpinetumima i kao soliter na mestima koja treba istaci.raste i do 8 m a sirine do 80 sm.Mesto koje joj odgovara je suncano do blago senovito i zasticeno mesto.Chamaecyparis Blue surprise

Plavo iznenadjenje

Elvodi

Thujopsis Dolabrata

Chamaecyparis lawsoniana lane

Thuja Smaragd je Jedana od najrasprostranjenijih četinara kod nas,u najvecoj meri se koristi za formiranje žive ograde u toj sadnji se sadi na rastojanju od 50 sm,može se koristiti  za sadjenje u grupama,u žandinjerama i kao solo stablo.Raste do 5m visine i do 1m širine, u obliku piramide ne ide puno u širinu,tako da rezanje skoro da i nije potrebno,lako se održava i nije posebno zahtevna.


Thuja occidentalis Smaragd

Tuja Smaragd

Colummna se najvise koristi za formiranje zive ograde  vetrozaštitnih pojaseva.,a moze i solo stablo za ogradu sadi se na rastojanju od 50-60cm.Raste do 5m visine maksimalno  1 metar sirine u obliku stabla i ne ide u sirinu po cemu je u narodu zovu stubasta tuja.Boja je listova tamno zelena i pogodna za orezivanje.


Thuja occidentalis Columna

Tuja Kolumna

Zlatna tuja

Thuja orientalis aurea

Ponuda biljaka Baštenski alat
Home O nama Biljke Galerija Akcija Cenovnik Kontakt

© 2014 Rasadnik EGZOTIKA. Sva prava  zadržana. Design:Milosavljevic Dragan 063/662-333


Četinari         Ukrasni     Lišćari      Ukrasno žbunje    TOPIARY oblikovane forme      Kalemljeni Četinari    ŽIVE OGRADE  Thuje          Juniperus Chamaecyparis     Borovi   Abies  -  Jele     Cedrus      Picea      Smrče  -  Pinus   Taxus   Tise     Šimširi    Acer Negundo      Tuja   Kleke  Pačempresi     Kalemljeni na štapu    Spiralna Tuja Lopta na  štapu   Bambus Rasadnik u Požarevcu   Ukrasni bagrem    Smaragd  Japanski Javor  Uređenje dvorišta


Reference:Požarevac,Petrovac na Mlavi,Svilajnac,Smederevo,Veliko Gradište,Kučevo,Golubac,Beograd,Rabrovo,Smederevska Palanka,Kovin

Rasadnik EGZOTIKA

Nabrđe  12000  Požarevac  tel: 063/662 333