Kuglasta, žukasto-narandzasta tuja, mekanih cetina. Moze da naraste do 1,5-2,0 m, vrlo otporna vrsta. Ima siroku primenu: u grupacijama, pojedinačno, u žardinjerama, mogu se formirati i žive ograde. Idealna je za orezivanje  možemo praviti razne forme. Treba je redovno orezivati jer time dobijamu čvršću i kompaktniju biljku.

Niska,pravilne okruglaste forme.Oko 1 m.visine.Izbojci su kratki,debeli,plavo zeleni.Veoma je dekorativna

Chamaecyparis lawsoniana Glauca Globosa blue

Sporo raste grane su izrazito meke ,boja maslinasto-zelena koja zimi prelazi u ljubicasto-braon.Otporna je na mrazeve,voli vlažna i peskovita zemljišta.Raste kao žbun ,može se orezivati.

Chamaecyparis thyoides  Heather Bun

Prelepi pacempres nižeg rasta zlatno žutih vrhova. Vrlo dekorativan, može da se orezuje.Koristi se kao pojedinačna biljka ili u grupacijama a zbog sporog rasta može se naći i u malim baštama i alpinetumima ,raste do 1 m.

 Chamaecyparis lawsoniana sunkist

Srebrni pačempres, žbunasto piramidalno nepravilnog rasta. Može postići visinu do 2m. Četine su makane i guste. Voli polusenovita staništa, i propustljivo, rastresito zemljište. Pogodan je za orezivanje. Može se saditi pojedinačno ili u  grupacijama.

Chamaecyparis Pisifera Boulevard

Sporog rasta predivne krosnje raste do 1,5 m zeleno na vrhovima bele boje sto je u narodu zovu seda.Nije probirač zemljišta može se orezivati.Može se saditi pojedinacno ili u grupacijama za manje ograde.

Chamaecyparis Pygmaea Argentea

Predivan pokrivač zemlje,zimi bordo boje a leti zelene.Što se tice uslova sredine nema posebne zahteve.Pogodna je za sadnju u grupama I pojedinacno.


Microbiota decussata

Grane sujoj polegle uz zemlju.Jasno zelene boje,snaznog rasta,širine oko 3 m,visine oko 50 cm.Odlican je pokrivac tla.Moze trajno tolerisati razne uslove,ukljucujuci vrucine,suse i siromasnih zemljiste.

Juniperus sabina  Tamariscifolia

Polegli cetinar.Cetina su svetlo plavo srebrne boje nesto intenzivnije plave u toku zime.U punoj zrelosti dostize visinu od 25cm,a u sirinu ide do 1,5m.Sto se tice uslova sredine nema posebne zahteve jedino nepodnosi previse vlažno zemljiste.Pogodan je za sadnju na padinama,pojedinacno i u grupama.Juniperus Squamata Blue Carpet

Polegli cetinar,dostize visinu od 0,8- 1m.Voli suncana stanista.Sto se tice zemljista nema posebne zahteve moze da raste I na suvim krecnjackim zemljistima.Pogodna je za sadnju u grupama I pojedinacno.

Juniperus expansa variegata


Plava zvezda je patuljaste forme raste do sirine 45 sm, a visine do 15sm idealna je za mini vrtove,zandonjere.

Juniperus-squamata-Blue-Star

Pokrivac tla,zelene boje sa belim sitnim pramencicima.Raste do 1,5 m u precniku i 0,4 m u visinu.Pogodan za orezivanje.Vrlo otporna, uspeva u svim uslovima.Koristi se kao pokrivac tla,u zardinjerama,grupacijama.Zimi ne menja boju.

Juniperus horizontalis variegata

Polegli cetinar,dostize visinu od 0,8- 1m.Voli suncana stanista.Sto se tice zemljista nema posebne zahteve moze da raste I na suvim krecnjackim zemljistima.Pogodna je za sadnju u grupama I pojedinacno.

Juniperus old media  gold

Polegli cedrus kao jedinstveni primerak sa plavim iglicama koje padaju na zemlju  cineci žbun koji sporo raste.

Cedrus deodora 'Prostrate Beauty

Zlatno zelene boje.Neobicna i veoma pogodna za male vrtove,kamenjare i zardinjere.Okrugla i patuljasta forma,visoka do 1 m.Izbojci su veoma gusti i pljosnati.Lisce je svetlo zeleno,a zimi sivo zeleno.Veoma je otporna na mrazeve.

Minijaturna vrsta koja sporo raste , moze da se orezuje samo za jacanje grana i za lepsi oblik , nije za formiranje figurura jer sporo raste . Raste do 2 m najvise,godisnje oko 10-ak cm.Cetine su intenzivno zelene boje.Sto se tice uslova sredine voli suncane ekspozicije.Pogodna je za sadnju u grupma I pojedinacno,u zardinjerama i za formiranje zivih ograda.

Thuja  occidentalis Holmstrup

Okruglast zbun raste do 1,5m visine i nesto vece sirine,jasno zelene bojeS obzirom da ne raste brzo i niska je veoma je pogodna za sadnju u malim vrtovima ili u zardinjerama.


Thuja occidentalis globosa

Patuljasta,kuglasta tuja,velike gustine,može da naraste do 0,5 m u prvih 10 godina.Voli polusenovita-senovita mesta.Treba izbegavati saditi je na mestima koja su celog dana osunčana jer moze doci do stvaranja ozegotina.Uspeva na svim tipovima zemljista.Koristi se u alpinetumima i malim bastama,kao i u grupacijama.Cetine su zelena a zimi dobijaju braonkasto-crvenkastu boju.


Thuja occidentalis Teddy

Kompaktna loptasta forma tamno zelene boje,u zimu smedje.Raste tek 3 cm godišnje,a maksimalna visina i širina joj ne prelaze 1 m.Veoma zahvalna za korišćenje u cvetnjacima,kamenjarima,žardinjerama.

Thuja Occidentalis Tiny tim

Thuja Occidentalis rheingold  Rengold

Thuja occidentalis Golden Globe- zlatni krug

Ovaj varitet , zlatno zute boje, raste do 1 m. Gusta, kompaktna, pogodna za orezivanje. Voli suncana mesta i sto ima vise  svetlosti biljka ima sve jacu zutu boju. Zimi dobije boju starog zlata. Koristi se za formiranje niskih živih ograda, kao soliterno drvo, u grupacijama, u zardinjerama.


Thuja Orientalis Aurea Nana

Niskog i sporog rasta,do 1.5 m visine za 20 godina,gustih četina,pravilno kupaste krosnje nije probirac zemljista, otporna u gradskim uslovima.Dobro podnosi presadjivanje.Sadnja pojedinacno ili u grupi.Po mom misljenju jedna od najlepsih skupljih cetinara,preporuka za svako dvoriste.

Niski četinari

Picea glauca var. albertiana

Ponuda biljaka Baštenski alat
Home O nama Biljke Galerija Akcija Cenovnik Kontakt

© 2014 Rasadnik EGZOTIKA. Sva prava  zadržana. Design:Milosavljevic Dragan 063/662-333


Četinari         Ukrasni     Lišćari      Ukrasno žbunje    TOPIARY oblikovane forme      Kalemljeni Četinari    ŽIVE OGRADE  Thuje          Juniperus Chamaecyparis     Borovi   Abies  -  Jele     Cedrus      Picea      Smrče  -  Pinus   Taxus   Tise     Šimširi    Acer Negundo      Tuja   Kleke  Pačempresi     Kalemljeni na štapu    Spiralna Tuja Lopta na  štapu   Bambus Rasadnik u Požarevcu   Ukrasni bagrem    Smaragd  Japanski Javor  Uređenje dvorišta


Reference:Požarevac,Petrovac na Mlavi,Svilajnac,Smederevo,Veliko Gradište,Kučevo,Golubac,Beograd,Rabrovo,Smederevska Palanka,Kovin

Rasadnik EGZOTIKA

Nabrđe  12000  Požarevac  tel: 063/662 333