Buxus sempervirens sporo raste godišnje 20-30 mm gusta I kompaktna stabla.Boja lista plavkasto-zelena.Ova vrsta simsira se koristi za dobijanje tapiary formi posebno lopti.Ako želite šimšir u vašoj bašti ovo je preporuka jer ova vrsta je naj otpornija za sve vrste klimatskih promena. pogodna za orezivanje.


Ova vrsta bambusa je veoma otporna na mrazeve raste I do 3 m koju možete orezivati .Mesto za većinu vrsta bambusa nije zahtevno i vrlo su otporni, zato se mogu saditi skoro na svim položajima gde ima mesto za sadnju biljaka samo treba ograničiti širenje korena sa specijalnim platnom ako ne želite da se širi.Bambus možete saditi preko ceele godine osim zimi kad su mrazevi.Ako ga sadite u jesen treba obratiti paznju na mraz ,a leti na povećanu potrebu za vodom.


Bambus Phyllostachys

Berberis thunbergii 'Atropurpurea'

Berberis thunbergii atropurpurea - Posebno što ovu biljnu vrstu izdvaja od ostalih jesu upravo crveni listovipa otud naziv crvenolisni.Listovi su izrazito crvene boje od proleća, kada biljka olista, pa skroz do jeseni. Cveta sitnim, žutim cvetovima u aprilu i maju. Plodovi se formiraju tokom septembra kada dobijaju jarko crvenu boju, kako još kažu, kao krv crvene bobice i na granama ostaju tokom zime. Dostiže visinu do 1,5m ali se češće uzgaja kao niska ograda  visine do 50cm.Odlično podnosi orezivanje pa se stoga od berberisa mogu formirati manje kugle i ostale forme.


Listopadni žbun, koji može da naraste oko dva metra.Poreklom je iz Rusije i Ukrajine.Odgovara mu sunčan i polusenovit položaj.Nije probirljiv u vrsti zemljišta ,ali najviše mu odgovara propusno baštensko tlo.Cveta u maju i junu mesecu belim štitastim cvetovima.Dobro podnosi niske temperature. Svake godine se orezuje kako bi stvorio nove mlade izdanke crvene boje.Posebno je dekorativan zimi kada mi grane ostanu bez lišća,Tada njegove crvene grane dolaze najviše do izražaja jer su okružene belinom snega.

Cornus Alba -sibirski beli drem

Poluzimzeleni žbun visine 1-1,5 m i širine do 2 m. Grane horizontalno otklonjene, lučno povijene. Listovi sitni, okruglasti, dvoredno raspoređeni, tamnozeleni, sjajni, u jesen narandžasti do skrletno crveni. Cvetovi sitni, crvenkasti, cvetanje maj-jun. Dekorativnosti žbuna najviše doprinose graškoliki, crveni plodovi, koji ostaju i tokom zime. Skromnih zahteva. Koristi se najčešće u manjim grupama, u vrtovima, parkovima, za ozelenjavanje padina, kao i za sadnju u žardinjerama.

Cotoneaster horizontalis

Zimzelen žbun

Bodljikavi složeni listovi tamnozelene boje koji preko zime postaju crveni. Cveta u aprilu, cvetovi su žute boje u cvastima. Plodovi su plave bobice , ostaju na granama tokom cele zime.

Nije zahtevna u pogledu zemljišta, zimootporna je, podnosi temperature i do -20°C, odlično podnosi duge sušne periode bez zalivanja i nege, ne traži đubrenje. Raste dosta sporo. Pogodna je za sadnju na kosinama.


Mahonia aquifolium

Buxus sempervirens 'Blauer Heinz

Žbunje /Šiblje

Forzicija (Forsithia) ili zlatna kiša ime je za rod biljaka iz porodice maslina (Oleaceae).Forzicije su bjelogorični grmovi koji rastu do 1-3 m visine (rijetko do 6 mn) s grubom, smeđesivom korom. Listovi rastu sučelice, obično jednostruki, a ponekad trostruki, s baznim parom malih listića, i obično su 2-10 cm dugi (rijetko 15 cm); rub je nazubljen ili ravan.Cvjetovi se pojevljuju u rano proljeće prije listova, svjetlo žuti, duboko podijeljeni na četiri latice koje se spajaju u osnovi. Plod je suha kapsula, koji sadrži četiri sjemena s krilcima.Forzicija je poznata kao rano cvetajući grmovi.

Forsythia intermedia Forzicija

Japanska dunja (Chaenomeles japonica) je vrsta listopadnog žbuna, koja se zbog izuzetne lepote ali i otpornosti na dim i otrovne gasove veoma često gaji kod nas. Da bi cvetala, potrebno je da ima dosta svetlosti i direktnog sunca. Veoma je otporna i na sušu, pa je ne treba često zalivati.Ova vrsta žbuna spada u rano cvetajuće, a cveta pre listanja, tokom aprila.Japanska dunja dobro podnosi orezivanje, čime se ujedno podstiče cvetanje.

Chaenomeles Japonica

Prinus Laurocerasus Rotundifolia je nova sorta lovor višnje.veoma gusta razgranata raste i do 2 m visine.Listovi su sjajno tamno zeleni cele godine.Pogodna je za žive ograde a može i pojedinačno  stablo koga ce krasiti predivni sjajni krupni listovi.Prinus Laurocerasus Rotundifolia dobro podnosi naše klimatske uslove I niske temperature.

Prinus Laurocerasus Rotundifolia

Predivan zimzelen  polupuzavi žbun zeleno zute boje koji raste do 40sm a širine do 80 sm.Biljka nema posebne zahteve,uspeva i na suncu i u senci.Dobro podnosi gradske uslove moze da se orezuje.

Euonymus fortunei emerald gold

Ako ste u potrazi da vaš vrt izgleda drugačije od drugi vrtova a volite šimšir onda je ovo biljka za vaš vrt.Šareni šimšir ima predivne listove i možete ga koristiti  za male ogradice,razna oblikovanja ,naročito kugle sto daje vasem dvoristu poseban izgled.Ostale karakteristike važe isto kao I za običan šimšir.


Variegata Buxus sempervirens-Šareni šimšir

Ponuda biljaka Baštenski alat
Home O nama Biljke Galerija Akcija Cenovnik Kontakt

© 2014 Rasadnik EGZOTIKA. Sva prava  zadržana. Design:Milosavljevic Dragan 063/662-333


Četinari         Ukrasni     Lišćari      Ukrasno žbunje    TOPIARY oblikovane forme      Kalemljeni Četinari    ŽIVE OGRADE  Thuje          Juniperus Chamaecyparis     Borovi   Abies  -  Jele     Cedrus      Picea      Smrče  -  Pinus   Taxus   Tise     Šimširi    Acer Negundo      Tuja   Kleke  Pačempresi     Kalemljeni na štapu    Spiralna Tuja Lopta na  štapu   Bambus Rasadnik u Požarevcu   Ukrasni bagrem    Smaragd  Japanski Javor  Uređenje dvorišta


Reference:Požarevac,Petrovac na Mlavi,Svilajnac,Smederevo,Veliko Gradište,Kučevo,Golubac,Beograd,Rabrovo,Smederevska Palanka,Kovin

Rasadnik EGZOTIKA

Nabrđe  12000  Požarevac  tel: 063/662 333